liqui moly KENŐANYAGOK

A LIQUI MOLY olajak, olajat és üzemanyagot takarítanak meg. A kisebb üzemanyag fogyasztásból, kevesebb CO2 jut a környezetbe. A kitolt olajcsere intervallumoknak köszönhetően csökken a fáradtolaj mennyisége.

KENŐANYAG ÉRTELMEZŐ SZÓTÁR

Minden esetben tartsa be a jármű gyártójának az olajspecifikációra és olajcsere-időközökre vonatkozó előírásait. A motorolajok minőségét az alábbiakban értelmezett komplex betű- és számkombináció jellemzi. Hogy melyik az Ön autója számára megfelelő olaj, azt megtudhatja nyomtatott formában megjelentetett olajútmutatónkból vagy az Interneten a www.liqui-moly.de cím alatt.

API besorolás

A motorolajokra vonatkozó minőségi követelményeket és besorolási kritériumokat világszerte az Amerikai Petróleum intézet (API) állapítja meg. Az ‘S’ a benzinmotor, a ‘C’ a dízelmotor jele, a melléírt betű pedig a teljesítményszintet jelöli. Az API-SN jelenleg a legfrissebb és legmagasabb minőségi besorolás a benzines motor vonatkozásában.

ACEA SPECIFIKÁCIÓK

Az ACEA (Association des Construc teurs Européens d’Automobiles) 1996.01.01. óta a CCMC hivatalos utódszervezete, mely a motorolajok minőségétdefiniálja az európai követelményeknek megfelelően. Az ACEA besorolás a szgk. benzinmotorokra az A1, A2, A3 és A5 jelzést alkalmazza. A szgk. dízelmotorok B1, B2, B3, B4 és B5 jelzéssel vannak ellátva. A füstgáz-utókezeléssel (pl. Euro Szabvány 4 szerinti részecskeszűrővel) ellátott szgk. benzin-és dízelmotorokhoz szolgálnak az un. Low SAPS vagy Mid SAPS olajok. Ezek az olajok kiegészítésképpen C1, C2, C3 ill. C4 jelzéssel vannak ellátva. A haszongépjármű és munkagép dízelmotorok jele E2, E3, E4, E5, E6, E7 és E9. A szám pedig az olaj teljesítménykritériumait jelzi.

EURO SZABVÁNY 4/5

Az Euro 4 Füstgázszabvány 2005.01.01-én lépett hatályba. Személygépkocsikra 2009.09.01. óta Európaszerte az Euro V Szabvány érvényes. Ez azt jelenti, hogy a dízelmotorok emissziója max. 57% lehet. Mivel ez nem valósítható meg kizárólag a motortechnológia ill. füstgáz-utókezelés segítségével, ezért az ásványolajipar is kénytelen új kenőanyagokat kifejleszteni. A LIQUI MOLY sikerrel járt és új, a füstgáz-normáknak megfelelő kenőanyagokat fejlesztett ki. Ezek a kereskedelemben a „TOP TEC 4xxx” jelzést viselik. A Daimler, VW, BMW és Opel pl. előírják az ilyen jellegű kenőanyagok használatát részecskeszűrővel felszerelt dízelgépjárműveik számára.

GYÁRTÓI ENGEDÉLYEK

A különböző gépjármű gyártók kiegészítő követelményeket támasztanak a motorolajokkal szemben. Mercedes-Benz: pl. 228.1, 228.3, 228.5 és 228.51 a haszongépjármű dízelmotorokra illetve 229.1, 229.3, 229.31, 229.5 és 229.51 a szgk. benzin- és dízelmotorokra vonatkozóan. VW: az idejétmúlt 500.00 VW-Normát visszavonta, jelenleg benzinmotorokra az 501.01, a turbó-feltöltéses dízelmotorokra az 505.00, a közöscsöves befecskendezésű dízelmotorokra az 505.01, a megnövelt teljesítményű benzinmotorokra pedig az 502.00 VW-Norma érvényes. A fent nevezett normák egy max. 15.00 km-es illetve egyéves olajcsere intervallumra vonatkoznak. Az 503.00/506.00/ 506.01 VW-Normák benzinmotorokra, közöscsöves befecskendezéssel vagy anélkül gyártott dízelmotorokra valamint kitolt karbantartási intervallumok esetére érvényesek a 2000től gyártott modellekre. A kitolt karbantartási intervallumú közöscsöves be fecskendezésű motorokra 2001.05. óta az 506.01 Norma alkalmazandó. A 2006. június előtt gyártott R5 és V10 TDI motorokra jelenleg még szigorúan előírt az 506.01 kenőanyag használata. Az összes többi motor feltölthető az 504.00/507.00 olajjal (Liqui Moly TOP TEC 4200). Ezen motorolaj alkalmazásával – figyelembe véve a gyártói előírásokat is – akár 50.000 km-kénti olajcsere is realizálható. 2 évente azonban mindenképpen szükséges olajcserét végezni.

A VISZKOZITÁS

a folyadék belső súrlódásának mértéke. Erősen függ a hőmérséklettől. A SAE bizottság (Society of Automotive Engineers) szám-betű kombinációval (pl. 5W-40) kategorizálja. Az első szám (pl. 5W = Winter (tél)) az alacsony hőmérsékleten mutatott tulajdonságokat, míg a második szám (pl. 40) a magas hőmérsékleten (100 °C) mutatott folyási tulajdonságokat jellemzi. A motor élettartama jelentősen függ az alkalmazott alapolajtól, valamint a viszkozitástól. Az, hogy az olaj a motorban az utolsó kenési helyeket alacsony hőmérsékletnél 2,8 másodperc alatt éri el, mint a 0W-XX olajoknál, vagy 48 másodperc alatt, mint a 15W-XX olajoknál, döntő jelentőségű a motor élettartama szempontjából.

ADALÉKOK

Az adalékok tulajdonképpen kémiai hatóanyagok. Az olajhoz adagolják annak érdekében, hogy javítsák annak tulajdonságait vagy új sajátságokat rendeljenek hozzá. Az antioxidánsok pl. gátolják az elöregedést, a kopásvédelemre szolgáló adalékok védik a motort a nagyfokú kopástól, a tisztító adalékok pedig megszabadítják a motort a káros lerakódásoktól. Az adalékok fajtáját és mennyiségét mindig a gépjármű alkalmazási területének és teljesítmény-igénybevételének megfelelően kell megválasztani. A szakzsargonban ez az olajok ötvözését jelenti. A korszerű motorolajok adalékhányada 15 – 30 %.

ÁSVÁNYI MOTOROLAJOK

A motorolajokat hagyományosan ásványi olajokból állítják elő. Ezek teljesítőképessége azonban a növekvő követelményeket tekintve – mint kitolódó olajcsereintervallumok, nagy motorteljesítmény és üzemanyagtakarékossági igény – korlátozott. Tipikus viszkozitások: 10W-40, 15W-40 ill. 20W-50.

HYDROCRACK (HC) MOTOROLAJOK

A hydrocrack olajok tulajdonképpen ásványi alapolajok, melyeket a finomítókban költséges technológiák segítségével dolgoznak fel. Ezek azután fokozott teljesítőképességgel rendelkeznek és bizonyos hányadban szintetikus komponenseket is tartalmaznak. Tipikus viszkozitások: SAE 5W-40, 5W-30 ill. 10W-40.

FÉLSZINTETIKUS MOTOROLAJOK

Ásványolajok szintetikus komponensekkel. Javítják a hidegindítási tulajdonságokat, tisztán tartják a motort és rendkívüli kopásállóságot biztosítanak. Tipikus viszkozitások: 10W-40, 5W-40.

SZINTETIKUS MOTOROLAJOK

A szintetikus olajok képezik a különösen nagy teljesítményű motorolajok  alapját. A szintetikus olajok egyaránt alkalmazhatók benzin- és dízelmo- torokhoz, biztosítják az optimális kopásállóságot, a kiváló olajellátást hidegindításnál és rendkívüli motortisz taságot tesznek lehetővé. Megfelelnek az API és ACEA legmagasabb minőségi előírásainak és a használatot engedélyező cégek követelményeinek. Különösen alkalmasak a kitolódó olajcserék esetében. Tipikus viszkozitások: 0W-30, 0W-40, 5W-40.

DÍZEL MOTOROLAJOK

A szgk. dízel és turbódízel motorokkal szembeni legmagasabb követelményt jelenleg az ACEA B3 ill. B4 minősítés állítja. Optimálisan alkalmazhatók szívócsöves és turbófeltöltéses, léghűtéssel és anélkül gyártott dízelmotorokhoz. Ezen követelményeknek kizárólag az olyan nagyteljesítményű motorolajok felelnek meg, mint a LIQUI MOLY Diesel High Tech 5W-40.

HÍGFOLYÓS OLAJOK

Jellemzői az alacsony hőmérsékleten való igen jó eloszlási tulajdonság és nagyfokú termikus terhelhetőség, miáltal pozitívan befolyásolják az üzemanyagfogyasztást. Tipikus viszkozitások: 0W-30, 0W-40, 5W-40, 5W-30, 10W-40.

ÉVES OLAJOK

vagy sokoldalú motorolajok, melyek változatos időjárási körülmények között egész éven át alkalmazhatók. Télen nem sűrűsödnek be túlságosan, nyáron pedig magas motor-hőmérsékletnél is megőrzik megfelelő állagukat. Ilyenek pl.: 0W-30, 0W-40, 5W-30, 5W-40, 10W-40, 15W-40, 20W-50.

MoS2 HÍGFOLYÓS OLAJ

A MoS2 (molibdéndiszulfid) a motor súrlódó és csúszó felületein egy nagyteherbírású filmet képez. A hígfolyósságnak köszönhetően könnyebben jár a motor, mérséklődik az alkatrészek  kopása és az üzemzavarok kialakulásának esélye. Kísérletek kimutatták, hogy csökken a üzemanyag- és olajfelfogyasztás és nő a motor kopásállósága. Liqui Moly a MoS2-t adalék formájában (olajhoz adagolandó) ill. kész MoS2 motorolajként forgalmazza. A teljesen sima fémfelületek előállítására irányuló minden fáradozás ellenére mikroszkopikusan jól látható, hogy a felületek egyenetlenek maradnak (1). Ezeket a hibákat egyenlíti ki a MoS2 filmréteg (2). A „felületek feljavításának” köszönhetően csökken a súrlódási ellenállás és a kopás.

1 2

HOGYAN VÁLASZD KI
a garantáltan megfelelő motorolajat?

A JÁRMŰVEDNEK MEGFELELŐ OLAJ

Az autóipar többi szegmenséhez hasonlóan, a motorolajok világa is egyre összetettebbé válik, ami annak a következménye, hogy egyre gyarapodnak az egyedi gyártói specifikációk. Ugyanakkor a piaci igények elmozdultak az univerzális felhasználású termékek irányából a gyártó specifikus termékek
irányába.
Ez az összefoglaló segítséget nyújt a megfelelő termék egyszerűbb és biztosabb kiválasztásában, mivel egy esetleges rossz döntés visszafordíthatatlan károkat okozhat a járműben.

MIÉRT OLYAN FONTOS A MOTOROLAJ?

A motorolaj 3 kulcsfontosságú szerepet tölt be a motor életében:
– csökkenti a fémfelületek közötti súrlódást (a motor kenés)
– szerepet vállal a hűtésben (motorhűtés)
– illetve tisztítja is a motort, a hozzáadott adalékok és egyéb plusz összetevők által
Amennyiben az olajat nem cserélték le a gyártó által megadott intervallum szerint, vagy az olajszintet nem ellenőrizték le az olajcsere-intervallumok között, az olyan visszafordíthatatlan problémákat okozhat, amelyek javítása nagyon költséges.

GARANCIÁT?

Igen. A gyártói specifikációk szerves része a motorolajok pontos meghatározása. A gyártók motortesztek alapján határozzák meg a legmegfelelőbb kenőanyagot, amelyet aztán egy megfelelő kóddal jelölnek meg. A garanciális időszak alatt mindenképpen ezt a meghatározott olajat kell használni, de ugyanennyire hangsúlyosan ajánlott ezt tennünk a jármű teljes élettartama alatt is. A gyártói ajánlástól eltérő olaj használata garanciavesztést illetve motor károsodást okozhat.

HOGYAN VÁLASSZAM KI A JÁRMŰVEMHEZ A MEGFELELŐ OLAJAT?

Ezt legegyszerűbben applikációnk segítségével teheti meg. Alternatívaként nyugodt szívvel ajánljuk az online olajválasztó-segédünket, amely a gyártó/modell meghatározása után ajánlja fel a megfelelő terméket. Ezek az adatok elérhetőek számos online katalógusban is. Amennyiben ezek egyikéhez sincs hozzáférése, használja a nyomtatott LIQUI MOLY katalógust. Ajánlásaink a gyártói specifikációkon alapulnak és ezekre 100 %-os kompatibilitási garanciát vállalunk. Ezt feltüntetjük a weboldalon és a nyomtatott katalógus első oldalán is.

OLAJVÁLASZTÓ APPLIKÁCIÓ

A gombra kattintva elérheti a Liqui Moly hivatalos olajválasztó segédletét. Az olajválasztó segít megtalálni az autójának legmegfelelőbb olajat, hogy minnél tovább fentartható legyen gépjárműve gyári állapota és ezáltal hosszabb futásteljesítményt nyújtson az Ön számára.

liqui moly szerviz

Siófoki szervizünkben saját gépjárművén is tesztelheti a Liqui Moly termékek minőségét. Műhelyünkben kizárólag Liqui Moly termékekkel dolgozunk, és kimagasló szakértelemmel állunk rendelkezésére.

liqui moly webshop

Oldalunkon ismertetett termékeink bármelyikét meg is vásárolhatja tőlünk webáruházunkban.

kapcsolat

Hívjon bennünket

(84) 519-219

(30) 351-7877