HÍREK

Motorolaj: ásványi, szintetikus, teljesen szintetikus.

A LIQUI MOLY német olajszakértő elmagyarázza a különbségeket, és felfedi, mi az igazán fontos

A motorolaj az egyszerű kenőanyagból csúcstechnológiájú folyadékká fejlődött. Ugyanakkor az olajminőségek és az előírások száma jelentősen megnőtt.

Oliver Kuhn, a LIQUI MOLY olajlaboratóriumának helyettese további betekintést nyújt és elmagyarázza, mi igazán fontos.

Milyen olajok vannak?

Oliver Kuhn: A motorolajokat nagyjából két kategóriába lehet osztani: ásványi alapú és szintetikus olajok. Az ásványolajok egyre kevésbé fontosak az autók számára, mivel nem nyújtanak ilyen nagy teljesítményt. A modern motorok sokkal többet igényelnek az olajból, mint a régi motorok. Csak szintetikus olajok felelnek meg ezeknek a követelményeknek.

Tehát a szintetikus olajok a jobb olajok?

Oliver Kuhn: Igen, de ásványolajat keverhet szintetikus olajjal is. Az ilyen félszintetikus olajok azonban egyre kisebb szerepet játszanak a piacon, mivel ásványi anyagtartalmuk miatt teljesítményük nem elég magas.

Bonyolultnak hangzik. De akkor minden szintetikus olaj hasonló?

Oliver Kuhn: Sajnos nem. Kétféle módon lehet előállítani a szintetikus olajokat. Ezen eljárások egyikével a végén ún. PAO-olajat kapunk. Ez a klasszikus szintetikus olaj, ahogyan az 1970-es években piacra került. Kémiai szempontból nagyon tiszta, ezért nagyon hatékony, ugyanakkor nagyon drága a gyártása. A másik megközelítés mellett az olajat hidrokrakkolás útján állítják elő, ezért ezeket az olajokat a műszaki zsargonban HC olajnak is nevezik. A HC-olajok modernebbek és az 1990-es években jelentkeztek. Ma kínálják a lehető legjobb teljesítményt minden modern motor számára.

Inkább PAO vagy HC olajat használjak?

Oliver Kuhn: Ez a választás gyakran nem is elérhető. Manapság szinte az összes olajfejlesztés HC-olajokon alapul. Számos olaj specifikáció csak HC-olajokkal teljesíthető.

Hogyan tudom megmondani, hogy milyen szintetikus olaj ez?

Oliver Kuhn: Ez nem olyan könnyű, mert itt nincs egységes kifejezés. Az Egyesült Államokban például a PAO-olajok és a HC-olajok egyaránt leírhatók teljesen szintetikusként, Németországban azonban csak a PAO-olajokat lehet szintetikusnak nevezni. Ezért adjuk HC-olajainknak a „Synthesis Technology” feliratot. Más olajgyártók olyan kifejezéseket használnak, mint a „100% szintetikus” vagy a „szintetikus keverék”, ahol nem egyértelmű, hogy mit jelent pontosan.

Ez elég zavaró.

Oliver Kuhn: Igaz. A járművezetők és a műhelyek szempontjából azonban nincs jelentősége annak a kérdésnek, hogy egy adott esetben mi a szintetikus olaj. Nem arról szól, hogy melyik olaj jobb állítólag.
A döntő tényező az, hogy az olaj megfelel-e az előírásoknak, amelyeket a gépjárműgyártó adott a modellre. Ezt a gépkocsi kézikönyve tartalmazza, vagy használhatja ingyenes olajvezetési útmutatónkat a www.liqui-moly.hu oldalon.

Tehát ha a specifikáció megfelelő, akkor nem számít, hogy PAO vagy HC olaj?

Oliver Kuhn: Így igaz! Mindenesetre az adalékcsomagok egyre fontosabbá válnak. Manapság ezek a tényleges olaj mellett a motorolaj legfontosabb alkotóelemei. Ezek nagy részét képezik a motorolaj teljesítményének. Néhány nagyon modern motorolaj esetében az alapolaj aligha több, mint csupán a hordozófolyadék az adalékanyag-csomagolásokhoz.

Miért folynak mindig viták arról, hogy melyik szintetikus olaj a jobb?

Oliver Kuhn: Ez visszhang a múltból. Amikor az első HC-olajok 30 évvel ezelőtt jelentek meg, a PAO-olajokhoz viszonyított minőségi különbség még nagyobb volt. De ez régen volt. Egyetlen szakértő sem folytatna ilyen vitát ma.

liqui moly szerviz

Siófoki szervizünkben saját gépjárművén is tesztelheti a Liqui Moly termékek minőségét. Műhelyünkben kizárólag Liqui Moly termékekkel dolgozunk, és kimagasló szakértelemmel állunk rendelkezésére.

liqui moly webshop

Oldalunkon ismertetett termékeink bármelyikét meg is vásárolhatja tőlünk webáruházunkban.

kapcsolat

Hívjon bennünket

(84) 519-219

(30) 351-7877